Nyhetsbrev 24, juni 2024

Mattetalangers tips för nyfikna, lata, aktiva, regniga, soliga och framtida dagar

Nu är den efterlängtade blomstertiden här och även om myggorna suger så känns livet ofta lite lättare för oss när alla uppgifter är rättade, alla betyg är satta och vi fått kramat timglas av alla våra goa elever. Men när tystnaden väl lagt sig så kan det ibland uppstå ett tomrum – vad gör jag nu?! Det är här Mattetalangers tips för lata, nyfikna, regniga, soliga och drömlika dagar kommer in. Nedan hittar ni några förslag, och fler tips hittar ni med tiden under Aktuellt på Mattetalangers startsida.

Nyfikna dagar

I sommar får några hundra särskilt begåvade elever glädjen att åka på läger och träffa andra själar med energi, driv och en nyfikenhet utöver det vanliga. Till exempelvis Linköpings mattekollo går det tyvärr inte längre att anmäla sig, men till lägret som anordnas av Riksförbundet för särskild begåvning kan det finnas platser kvar. Skicka ett mail till info@rfsb.se och hör om du och ditt barn, eller hela din familj, kan vara med på detta fantastiska läger som lockar flera hundra deltagare varje år. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga!

Lata dagar

Ett tips på en lite lugnare sommaraktivitet, som passar utmärkt när ni ligger i skuggan och vilar efter picknicken, är att ta del av Mattetalangers olika poddavsnitt. I vår har det publicerats två nya avsnitt, ett då vi samtalar med Lukas Samby, som är särskilt begåvad, och ett då vi samtalar med Svetlana Iantchenko, som är en mycket ödmjuk och engagerad matematiklärare.

Några av de beskrivningar och frågeställningar som lyfts i samtalet med Lukas är hans uppväxt, när han eller omgivningen insåg att han var särskilt begåvad, förväntningarna vid skolstart och upplevelsen av de tidigare åren i skolan. Vidare diskuteras de kommande skolåren med allt högre skolfrånvaro och vad som eventuellt skulle kunna fått Lukas tillbaka till skolan. I samband med detta lyfts några riktigt fina undervisningsupplevelser. Samtalet avrundas med en diskussion om hans studier vid högskola och universitet.  Allra sist ger han några råd till lärare i alla skolstadier.

I samtalet med Svetlana får vi veta mer om hur man kan väcka intresse för matematik genom att variera sin undervisning med bland annat opponering, minitävlingar och problemlösning.  Just samtalet kring minitävlingar kan vi tänka ge helt nya idéer till flera lyssnare. Samtalet berör också i korthet upplägget i två särskilda undervisningsgrupper, en för åk 5-9 och en för gymnasielever, för särskilt begåvade elever.

Om ni fortfarande vill höra fåglarna kvittra och istället vill läsa något kan vi tipsa om att ni kan ta del av det betänkande som nu riksdagen klubbat igenom och som innebär nya möjligheter för elever i grundskolan, specialskolan och sameskolan att läsa på en högre nivå och för elever i gymnasieskolan att gå fram i snabbare studietakt. Beslutet innebär bland annat att elever i gymnasieskolan som behöver extra utmaningar ska kunna få genomföra utbildningen i snabbare takt än på tre år, som är det normala. Detta är i dag inte möjligt utan tillstånd från Skolverket. Dessutom innebär beslutet att de riksrekryterande spetsutbildningar i grundskolans högre årskurser och i gymnasieskolan som finns idag ska bli permanenta. De flesta nya reglerna börjar att gälla den 2 juli 2024, men vissa regler börjar att gälla först den 1 juli 2025.

Aktiva dagar

Får du riktigt skrivfeeling en dag så varför inte plita ihop ett första utkast på ett bidrag till den internationella konferensen The 14th International group for Mathematical Creativity and Giftedness conference som äger rum den 16-18 juni, 2025, i Karlstad. Till konferensen välkomnas såväl forskningsbidrag som bidrag från praktiken som baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi vill gärna uppmuntra till detta. Om du känner att du inte vill eller kan sända in ett bidrag så kan denna konferens ändå vara mycket givande för matematiklärare. Vi vill därför uppmuntra alla intresserade matematiklärare att redan nu förbereda så att ni kan få möjlighet att åka hit. Parallellt med denna konferens ges en annan konferens knuten till European Council for High Ability (ECHA). Så varför inte åka till Karlstad med hela kollegiet😊.

Regniga dagar

När regnet slår som hårdast mot rutan kan det vara mysigt att krypa upp under en filt i soffan och titta på några bra filmer. Vi kan då tipsa om de föreläsningar som spelades in under en konferens om hur skolan kan stötta personer med särskild begåvning, tidigare i år. Konferensen arrangerades av Jönköpings kommun och filminspelningarna finns att ta del av via Utbildningsradions (UR) webbsida.

Ett lästips för regniga dagar är de riktlinjer och/eller handlingsplaner för stöd till särskilt begåvade elever som tas fram på olika platser i Sverige. Jönköpings kommuns handlingsplan – Upptäck särskild begåvning – är ett av de första exemplen på ett helt webbaserat material som är väl värt att ta del av. Man navigerar lätt mellan olika teman på denna sida som på ett mycket tillgängligt sätt ger en överblick av det viktigaste att tänka på i sammanhanget.

Soliga dagar

När solen skiner som mest vill man bara ge sig i väg ut och låta livet sprudla varhelst man känner. Innan man gör så kan man snabbt klicka in på Mattetalangers hemsida och skicka in en anmälan till Möjligheternas dag den 29 oktober. Eventet är såväl en elevaktivitetsdag som en lärarfortbildningsdag, och lockar elever och lärare från olika delar av landet. Med några få klick har man alltså gjort något riktigt bra för såväl sitt barn/sina elever som sig själv, och kan se fram emot även en solig dag mitt under höstterminen. Men var snabb, för det är först till kvarn. Och det är underbart att se hur anmälningarna tickar in.

Framtida dagar

Ja, det är alltid spännande att ha något särskilt att se fram emot. Vi vill därför redan nu tala om att ni under tidig hösttermin kan se fram emot ett nytt poddavsnitt där Johan Nyh, bland annat, berättar om det intressanta och viktiga arbetet som Riksförbundet för särskild begåvning gör.

Under hösten fortsätter inspelningar med än fler spännande personer. Om det är någon särskild person du skulle vilja att vi på Mattetalanger intervjuar är du himla välkommen att höra av dig. Men fram tills lanseringen av nästa podd…

…ha en helt fantastisk skön och upplevelserik sommar!

Soliga hälsningar Linda och Eva

Mattetalanger