Filmtips

Här hittar du tänkvärda filmer som på olika sätt belyser livet för och med särskilt begåvade.

Gifted (2017)

Filmen handlar om en matematiskt sett särskilt begåvad ung flicka som pga närståendes olika viljor slits mellan att leva ett normalt liv för sitt eget bästa och ett liv där hennes förmågor står i fokus.

Hidden figures (2016)

Filmen bygger på matematikern Katherine Johnsons liv.  Katherine är en av USAs främsta matematiker och i filmen skildras hennes liv som en av de främsta hjärnorna bakom USAs rymdprogram.

Att älska matematik (år 2016)

Svensk UR-dokumentärfilm om matematikens skönhet och om att uppskatta problemlösning. Möt unga matematiker som tävlar i matematik och tränar inför den internationella matematikolympiaden för gymnasister.

The Man Who Knew Infinity (2015)

Det är svårt att låta bli att fascineras av denna verklighetsbaserade fantastiska berättelse om det indiska självlärda matematikgeniet Srinivasa Ramanujan (spelas av Dev Patel) och  om den djupa vänskap som utvecklas mellan honom och den excentriska professorn G.H. Hardy (spelas av Jeremy Iron). Se även en dokumentär om Srinivasa Ramanujan

The internet’s own boy: The story of Alan Swartz (2014) REKOMMENDERAS STARKT!

En dokumentärfilm om en extremt begåvad individ som trots storsinta, osjälviska gärningar med hög etik och med omsorg för fattiga och tredje världen kom att jagas  in i döden av FBI.  

The theory of everything (2014)

Filmen utgår från biografin Travelling to infinity: My life with Stephen av Jane Hawkin och handlar om astrofysikern Stephen Hawkins liv och vetenskapliga framgångar.

The imitation game (2014)

Filmen handlar om matematikern Alan Turings arbete för den brittiska underrättelsetjänsten på Bletchley Park under andra världskriget. Alans uppgift var att knäcka koden till tyskarnas Enigmaschiffer. Filmen baseras på den biografiska boken Alan Turing: The Enigma av Andrew Hodges.

A brilliant young mind x+y (2014, Svensk översättning Mästerskapet)

Ett varmt porträtt av en matematiskt sett extremt begåvad kille, som kämpar med sina sociala förmågor. Med hjälp av förstående och omsorgsfulla personer blommar han ut såväl socialt som matematiskt.

A brilliant Madness. The story of John Nash (2002).

En dokumentär om nobelpristagaren John Nashs livslång kamp som människa och matematiker.  Hans liv har även skildrats i filmen A beaultiful mind (2001).

Mattetalanger