Nyhetsbrev 1, januari 2015

Välkommen till Mattetalanger

Nytt år, nya utmaningar och ett sprillans nytt nyhetsbrev. Varmt välkomna alla ni som valt att prenumerera på nyheter om olika insatser som är tänkta att främja uppmärksamheten och utvecklingen av mattetalanger. I nyhetsbreven tänkte vi lyfta fram vad som är nytt på vår hemsida.

Vi börjar med att slå ett slag för en blogg, Mattebloggen – lite roligare matematik. Här finns mängder av kluriga och spännande matematikuppgifter och intressanta elevkommentarer. Bloggen drivs av Valentina Chapovalova som på många olika sätt engagerat sig i undervisning för talangfulla matematikelever. I dagsläget ansvarar hon för Matteklubben, möten för talangfulla elever i Uppsalaområdet. Satsningen finansieras av Uppsala kommun. Kanske är din kommun pigg på någon liknande insats?

Om du vill hoppa på något både kul och utvecklande så vill vi berätta att det är dags att anmäla sig till Kängurutävlingen. Tävlingen lämpar sig för alla elever i klassen. Eftersom tävlingsuppgifterna inte tvunget följer skolans kursplan så är det möjligt att upptäcka matematiska styrkor hos andra elever än de som presterar högt på tex de nationella proven. Det är just ett av huvudresultaten i Elisabet Mellroths nyligen utkomna lic.avhandling i matematikdidaktik. Mer om avhandlingen, High achiever! Always a high achiever?, och Kängurutävlingen finner du via Mattetalangers websida.

Vi kan också meddela att arbetet med Skolverkets stödmaterial för undervisning av särskilt begåvade elever, oavsett ämne, är i full gång. Glädjande nog är matematik ett av de ämnen inom vilket ett konkret ämnesdidaktiskt stöd tas fram redan nu. De andra ämnena är bild, historia, engelska, moderna språk och svenska. Materialet kommer att publiceras i maj.

Slutligen vill vi bjuda in er till att bidra med tips om böcker, konferenser, workshops, inblick i klassrumsverksamheter, mattecirklar, handlingsplaner, forskningsbidrag, uppslag från media eller annat som kan bidra till att uppmärksamma och stödja våra talangfulla matematikelever. Är det möjligtvis så att just du gör något spännande?

Med önskningar om en riktigt go start på året

Linda och Eva

Mattetalanger