Matematikaktiviteter under Möjligheternas dag 9:e januari

  • Var? Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona
  • När? 9:e januari kl 9-16.30 (Registrering 8.30-9)
  • Vem? Riktigt matteintresserade elever eller särskilt begåvade elever, 6-19 år
  • Varför? För att grotta ned sig i spännande matematikaktiviteter och få jobba med andra som tycker det är lika roligt.
  • Sista anmälningsdag var 6:e december, men nu finns ytterligare några platser tillgängliga. Först till kvarn.
  • tidsprogram-for-mojligheternas-dag-20161111_elever1

Anmälan till Matematikaktiviteterna görs här.

Matteutmaningar med Valentina Chapovalova

Du som är yngre inleder eftermiddagen med matteluffarschack.  Tillsammas med 2-3 andra matteintresserade elever löser du utmanande matteuppgifter som ni gemensamt lämnar in svar på. Parallellt blir det ett spännande gemensamt luffarschackspel på tavlan!
Efter eftermiddagsfikat får du testa på och lösa olika konstruktionsuppgifter vid 4-5 olika stationer. Om du vill jobbar du själv, om du vill jobbar du med kompisar.
 
Du som är äldre inleder eftermiddagen med att prova på matematisk forskning. Via en interaktiv föreläsning arbetar du tillsammans med andra för att finna lämpliga definitioner och besvara matematiska frågor där intuitionen inte alltid leder oss rätt.

Efter eftermiddagsfikat blir det matteluffarschack.  Tillsammas med 2-3 andra elever löser du riktigt utmanande matteuppgifter som ni gemensamt lämnar in svar på. Parallellt blir det ett spännande gemensamt luffarschackspel på tavlan!

Legoprogrammering med Kreativum

Du som är allra yngst får under förmiddagen jobba med WeDo.  Här får du bygga, programmera och ”ge liv” till olika figurer. På så sätt får du en inblick i hur programmering används i samhället.

Du som är lite äldre får under förmiddagen arbeta med Lego Mindstorm Education EV3 och Space programmering.  Ditt uppdrag är att programmera din robot så att den kan utföra uppdrag såsom analysera rymdstenar, befria en robot från fångenskap och sätta en satellit i omlopp.

Du som tillhör de äldsta eleverna får under förmiddagen dels möjlighet att ta del av mer avancerad programmering av Lego Mindstorm (se ovan) och dels tillfälle att utforska grunderna inom big data och maskininlärning (se nedan).

Smarta maskiner med Niklas Lavesson

Är du redo att starta det nya Google? Har du undrat över hur Facebook föreslår vänner till dig eller varför Amazon rekommenderar vissa böcker till dig? Hur kunde IBMs Watson slå Jeppardymästaren? Dessa och många fler exempel är baserade på storskalig dataanalys, Big Data Analytics,  samt maskininlärning. Aktiviteten bygger på masininlärning, dvs på program som ökar sin kunskap eller förbättrar sin förmåga att lösa uppgifter genom träning och inlärning. Målet är att skapa en modell som automatiskt beskriver medlemmarna inom en viss kategori. Vi kommer att jobba med rekursiv partitionering.

Visst låter det spännande! Anmälan hittar du här. Vi ses den 9: jan på BTH! Parallellt går en konferens för vuxna. Mer om den konferensen hittar du här.

Matematikaktiviteten leds av Valentina Chapovalova, matematiker känd från SVT:s Genikampen, mattebloggare och erfaren ledare för problemlösningsaktiviteter riktade till särskilt begåvade matematikelever.

Legoaktiviteterna leds av Sara Eklund, Helen Andersson och  Kicki Fransson som alla arbetar på Kreativum. Kreativum är ett Science Center i Karlshamn som har sedan starten  arbetat för att öka intresset för naturvetenskap och teknik. Programmering är en av alla deras populära aktiviteter.

Maskininlärningsaktiviteten leds av Niklas Lavesson, professor i datavetenskap, ansvarig för BTH:s nya program i Data Science och initiativtagare till ett sexårigt forskningsprojekt ”Skalbara och resurseffektiva system för analys av stora datamängder”.

 

Mattetalanger